Menu

heraanleg markt en kerkplein Oedelem

De heraanleg van de dorpskern biedt een uitgelezen kans om een totaaloplossing aan te reiken die kan leiden tot een leefbare en heldere publieke ruimte. Het creëren van een aangename ontmoetingsplaats op het marktplein staat centraal in het ontwerp.

  • opdrachtgever: gemeente Beernem
  • opdracht: heraanleg markt en kerkplein Oedelem
  • datum: 2009-2013
  • gunning via selectieprocedure Open Oproep
  • in samenwerking met NuvolaB (It), MINT mobiliteitsstudies, UTIL struktuurstudies, IRTAS infrastructuur

foto's: Stijn Bollaert

multifunctioneel centrum

Het ontwerp vertrekt van een multifunctioneel centrum waarin mensen, natuur en materiële omgeving verbonden dienen te worden. Het ontwerp houdt rekening met verschillende doelstellingen tegelijkertijd. Deze doelstellingen betreffen enerzijds connecties tussen diverse ruimtes en hun bijhorende gebruikers van het centrum. Anderzijds moeten deze centrumconnecties ook verder kunnen vertakken in de periferie (we denken aan de voetgangers- en fietsverbindingen met de scholen, de landelijke omgeving en de cultuur-historische elementen).

In het centrum staat vooral de kwaliteit en de inrichting van de publieke ruimte centraal, maar de publieke ruimte is ook een sociale constructie. De betekenis die mensen eraan geven en het dagelijks gebruik dat ze ervan maken is een essentieel deel van het ontwerp.

Het visueel leesbaar maken van de dorpskern wordt bereikt met het gebruik van een nieuw, uniform en herkenbaar bestratingmateriaal. Dit wordt toegepast over de verschillende functionele zones (voetgangers, parking, rijweg) en hoogteverschillen. Zodoende ontstaat een „tapijt“. De belangrijkste doorgangswegen passeren over dit tapijt en de passanten krijgen een herkenbaar en tevens representatief beeld van de kern van Oedelem.

Gezien de ietwat verwarde ruimte- en verkeersstructuur is het nodig de aanwezige monumenten en voetgangerszones in te kaderen en zo ruimtelijk beter te definiëren. Dit gebeurt door op het ‘dorpskern-tapijt’ twee kleinere tapijt te leggen, ieder als drager voor een monument: het Schepenhuys (en bunker) en de kerk (en ingang begraafplaats). Dit tapijt is voetgangersvriendelijk, kindveilig, en geeft plaats aan het Ontmoeten. Het is tevens de drager van de vaste pleinfuncties: waterpartij, bushalte, bankjes, groen, ...

luifel

De luifel vooraan (podium, fietsenstalling, bushalte) en de uitbouw van het Schepenhuys zijn 2 architectonische elementen die in de opdracht verwerkt zijn en die samen het nieuwe dorpszicht kenmerken.

In de dorpskern van Oedelem is het vraagstuk van de mobiliteit prioritair. Het zwaar vervoer op de as Sijsele-Beernem mag niet onderschat worden, de huidige bushalte en tekort aan fietsenstallingen moeten met de opdracht worden aangepakt.

Interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons