Menu

uitbreiding bungalow met praktijk - Belsele

Meer licht en ruimte in huis, dat was het uitgangspunt van de grondige verbouwing die deze bungalowwoning onderging. Tegelijk was het ook een uitdaging om het oude huis beter te isoleren en aan te passen aan de hedendaagse comforteisen.

  • opdrachtgever: De Block - Hilgert
  • opdracht: architectuur + stabiliteit
  • bouwjaar: 2014

De oorspronkelijke woning was een typische bungalow, met één bouwlaag en zadeldak. De woning was in redelijke staat, maar niet aangepast aan de woonbehoeften van het jonge gezin en voldeed niet aan de huidige energieprestatie-eisen. De leefruimtes waren donker en het zicht naar de tuin werd beperkt door de aanbouw van een veranda. Bovendien wensten de nieuwe eigenaars een praktijk uit te bouwen aan de woning. Dat er nood was aan een uitbreiding en opfrissing van de woning was duidelijk.

De uitdaging voor deze verbouwing was een symbiose te vinden tussen oud en nieuw. We wilden een hedendaagse woning creëren zonder de charme en de ziel van de bestaande woning te negeren. Er werd gekozen om de uitbreiding van de leefruimte zodanig vorm te geven zodat ze zich volledig inpast in de bestaande typologie. De overgang tussen nieuw en oud werd harmonieus vormgegeven, zodat het amper duidelijk is waar het oude stopt en het nieuwe begint.

Een andere voorwaarde was de inplanting van de praktijkruimte. De bouwheren wilden een ruimte, zichtbaar vanop het straat, die zich inpaste in de woning, maar toch een eigen identiteit en privacy kende. Het ontwerp voorziet een strak kubusvormig volume ingeplant voor de woning. Door het doortrekken van de kroonlijst in de voorgevel creëren we een link tussen oud en nieuw en wordt er een overdekte inkom voorzien. De praktijk wordt losgetrokken van de leefruimte, zodat er een patio ontstaat. Hierdoor kan het licht tot diep in de woning binnentreden. Het kleurenspel van de gelijmde gevelsteen zorgt voor een dynamiek in de patio.

Deze hele verbouwing toont hoe men met een minimum aan nieuwe toevoegingen een compleet andere ervaring aan de woning kan geven. Daar waar de leefruimtes donker waren en niet gericht op de tuin, creëren we nu lichte leefruimtes, met maximaal contact met de tuin. De hele leefruimte wordt open gewerkt en de verschillende ruimtes vloeien in elkaar over. Toch behoudt elke ruimte zijn eigen karakter.

Interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons