Menu
vorige | volgende

aangepaste woning voor rolstoelgebruiker - Sint-Niklaas

  • opdracht: architectuur en stabiliteit
  • bouwjaar: 2007

levenslang en aanpasbaar wonen

Uitbreiding van een bestaande woning, aangepast aan rolstoelgebruik. Naast de toegankelijkheidseisen was het ook de bedoeling van de opdrachtgevers een leefkeuken te creëren, een annex aan de woning die volledig wordt opgenomen door de omliggende tuin en die de volledige groene omgeving naar binnen trekt.

Er is gekozen om de achterzijde en zijkant tuinzijde volledig open te werken in glas, hoger dan het plafond zodat de volle hoogte van de bomen van het achterliggend bos tot diep in de keuken op hun volle hoogte te zien zijn.

woning toegankelijk maken

Er werden eerst een aantal aanpassingen ifv rolstoelgebruik gedaan in de bestaande woning:

  • plateau-lift: bovenop de bestaande trap
  • voordeur en deuren van hal naar living en van hal naar garage (waar de elektrische rolwagen staat) voorzien van elektrische deurpompen, bestuurbaar met afstandsbediening.
  • Garage: tillift op rail om te kunnen verwisselen van rolstoel.
  • Buitenaanleg: klinkerverharding werd verhoogd tot op niveau van de voordeur.
  • lavabo boven met elektrisch oog

In de uitbreiding werden de volgende maatregelen getroffen:

  • De deur tss leefruimte en keuken werd voorzien van een binnenschuifdeur welke veel eenvoudiger te openen is door een rolstoelgebruiker langs beide zijden.
  • Ruimte: circulatieruimte voor de rolwagen om gemakkelijk aan tafel te kunnen, op eenvoudige wijze kasten te openen, ...
  • Schuiframen: De schuiframen zijn een specifiek profiel dat volledig verzonken kan worden in de vloer. Om met een rolwagen vlot binnen en buiten te kunnen rijden dient echter het buitenniveau exact op dezelfde hoogte gebracht te worden als de vloerafwerking binnen. Een ingreep die zowel volgt uit architecturale doelstelling als omwille van de toegankelijkheid. De twee glazen wanden zijn op dergelijk wijze voorzien van een schuifraam zodat de hoek van de leefkeuken volledig kan opengeschoven worden en de grens tussen binnen en buiten volledig vervalt.
Interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons