Menu

renovatie van een oud herenhuis - Sint-Niklaas

  • opdracht: architectuur en stabiliteit
  • bouwjaar: 2013 - 2016

nieuw leven voor oud herenhuis

De bestaande woning was een pand met klassieke karakteristieken, maar was over de decennia heen in verval geraakt. De bouwheer kocht het pand met de opzet om het te verbouwen naar hedendaags comfort, zonder de authenticiteit te verliezen. Door de gefaseerde verbouwing die in het verleden had plaatsgevonden, was er geen samenhang meer in de woning tussen de verschillende ruimtes.

In het hoofdgebouw werd de klassieke indeling gerespecteerd en behouden, net als de deuren en moluren die het karakter van iedere ruimte definieerden. De achtergevel en het dak werden geïsoleerd terwijl de structuur behouden werd. De houten trap werd volledig hersteld in de originele staat.

De achterbouw was van veel recentere origine dan de hoofdbouw, maar bestond uit een aaneenschakeling van gesloten ruimtes waardoor die weinig licht en zicht toeliet. Eerst werd er gestart met het strippen van het interieur en het afbreken van een deel van het oude bijgebouw aan de achterzijde van de woning. In plaats hiervan kwam een strakke nieuwe ruimte waar de oude functies opnieuw in konden ondergebracht worden. Het uitgangspunt hiervoor was het creëren van een optimale binnen-buitenrelatie met een open grondplan om de stadstuin zo veel mogelijk in het interieur binnen te brengen.

Interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons