Menu
vorige | volgende

11 sociale woningen - Haasdonk

  • opdrachtgever: Waasse Landmaatschappij, Sint-Niklaas
  • opdracht: architectuur en stabiliteit
  • fase: opgeleverd

Het ontwerp bestaat uit drie bouwblokken van telkens drie of vier woning met twee halfopen woningen en één of twee gesloten in het midden. De vooropgestelde verkaveling stelde één lang bouwblok voor perceel 26 tot en met 31 voor. In plaats van de vooropgestelde gesloten bebouwing hebben we ervoor gekozen om de woningen ter hoogte van lot 27 uit elkaar te schuiven. Hierdoor wordt de verkaveling gevormd door ongeveer even grote woonblokken en wordt een moeilijke scharnierwoning vermeden. Dit heeft een belangrijke meerwaarde in het geheel van de verkaveling, aangezien deze openheid het eerste beeld vormt bij het binnenrijden van de verkaveling. Door deze kleinere woonblokken wordt het groene karakter versterkt.

Er is enerzijds een blok van 7 woningen, die gelijkaardig zijn van plan. Deze type van woningen hebben een gelijkvloerse verdieping met daarboven een hellend dak. Het betreft verschillende types: 2/3, 3/4 of 3/6 afhankelijk van de oppervlakte van de woning. De indelingsprincipes zijn echter voor alle woningen gelijk.

De toegang van de woning is in het midden van de woning doordat deze via de carport bereikbaar wordt. Hierdoor wordt de circulatie veel compacter, waardoor de beschikbare oppervlakte maximaal gebruikt wordt voor de leefruimtes.
De woningen zijn ontworpen als doorzonwoningen. Door de grote raampartijen aan voor- en achterzijde krijgt de woning maximale zontoetreding. Door de zit- en eetkamer in elkaars verlengde te voorzien zonder tussenwanden krijgt de compacte woning toch een grote uitstraling door de vele lichtinval en zichten naar buiten.
Aan de voorzijde (de zuidzijde) wordt oververhitting vermeden door de raampartijen dieper te voorzien in de gevel. Dit heeft ook als extra voordeel dat de privacy wordt gegarandeerd doordat de inkijk in de woning wordt bemoeilijkt.

De andere type van woningen hebben twee verdiepingen met daarboven een hellend dak. Het betreft verschillende types: 4/5 of 4/6 afhankelijk van de oppervlakte van de woning. De indelingsprincipes zijn echter voor alle woningen gelijk.

De vertikale circulatie is boven elkaar geplaatst en bevindt zich in het midden van de woning. Hierdoor worden gangen zoveel mogelijk vermeden waardoor er meer leefruimte vrijkomt.
De woningen zijn ontworpen als doorzonwoningen. Door de grote raampartijen aan voor- en achterzijde krijgt de woning maximale zontoetreding. Door de zit- en eetkamer in elkaars verlengde te voorzien zonder tussenwanden krijgt de compacte woning toch een grote uitstraling door de vele lichtinval en zichten naar buiten. De privacy wordt gegarandeerd door aan de voorzijde het raam niet over de volledige hoogte te voorzien.
Elke woning beschikt over een keuken die in verbinding staat met de leefruimte en het terras en de tuin. Naast de keuken is er telkens een ruime berging voorzien. die dienst kan doen als bijkeuken. Op de zolderverdieping is er ook steeds nog een extra berging voorzien.
De woningen van het type 4/6 hebben een ouderslaapkamer op de eerste verdieping. Hierdoor kan er op de zolderverdieping een kamer voor twee kinderen worden ingericht.
In het ontwerp ligt de gelijkvloerse bergruimte in het verlengde van de trap waardoor de leefruimte een aangename breedte krijgt.

De open keuken kan op deze wijze meegenieten van het ruim invallende ochtendlicht en het contact met de tuin wordt - zelfs vanuit de keuken - geoptimaliseerd.

Interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons