Menu

Herbestemming van een dokterswoning tot appartementsgebouw - Sint-Niklaas

  • Opdracht: architectuur + stabiliteit
  • Uitvoering: 2018

Van dokterswoning naar vier appartementen

Het project bevindt zich in hartje Sint-Niklaas. Het origineel gebouw betrof een dokterswoning met de praktijk op het gelijkvloers, een kelder en drie bouwlagen met de woonruimtes. De basisstructuur werd behouden en het gebouw werd volledige ontmanteld. Niet-drangende binnenmuren werden gedeeltelijk afgebroken. Op het gelijkvloers werd een doorrit gerealiseerd naar de achterliggende parkeerzone. Aan de doorrit zijn de fietsenbergingen van de appartementen gekoppeld. De mooie, statige trap werd volledig behouden en gerestaureerd. Naast de trap is een lift in het gebouw geïntegreerd. De verdiepingen werden opgedeeld in vier ruime en lichte appartementen. Vooraan is de zuidkant. De bestaande raamopeningen werden opengewerkt en voorzien van buitenschrijnwerk dat volledig open gezet kan worden. Achteraan bevinden zich terrassen en grote ramen met zicht op de imposante oude beukenbomen. Technisch werd het gebouw volledig geïsoleerd, van ventilatie voorzien en er wordt verwarmd met vloerverwarming. Alle bouwlagen zijn voorzien van akoestische en thermische vloerisolatie. De ruime kelder is gebruikt voor individuele opslagbergingen, tellerlokaal en liftmachinekamer. De degelijke basisconstructie en planindeling heeft vanaf de conceptfase de planindeling gestuurd tot een logische indeling van het gebouw waar uitgebreide structurele ingrepen vermeden konden worden. Het resultaat is een opgewaardeerd gebouw met een geheel ander bouwprogramma en een esthetische en technische facelift, klaar voor de toekomst!

Interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons