Menu

BEN woning - Sint-Niklaas

  • opdracht: architectuur + stabiliteit
  • bouwjaar: 2015 - 2016

unieke BEN-woning in een standaard verkaveling

De opdrachtgevers, een koppen met twee jonge kinderen, wilden een energiezuinige, lichte en slimme woning met aandacht voor privacy.

We gingen voor een open plan in de leefruimte waar elke zone (eten, spelen, zitten, koken) met elkaar in verbinding staat en toch een eigen karakter en identiteit heeft. Op de gehele benedenverdieping ligt er een lichtgrijze polybeton.

De leefruimte is gericht op de westelijke tuin, waar een luifel schaduw creëert en oververhitting vermijdt. De inkomhal is zeer ruim opgevat met een extra bureauruimte / bibliotheek is ondergebracht. Op die manier wordt de voorgevel opengewerkt naar het straat toe, wat het straatbeeld ten goede komt en kent het leefgedeelte toch voldoende privacy.

Een andere blikvanger in de inkomhal is de betonnen trap die leidt naar de bovenverdieping waar drie slaapkamers en een badkamer zijn ondergebracht. Het was belangrijk voor de klant om het nachtgedeelte volledig akoestisch van het leefgedeelte te kunnen afsluiten.

De woning is bedacht als een stapeling van verschillende blokken in rood genuanceerde gelijmde baksteen in combinatie met houten FSC-gelabeld buitenschrijnwerk. Ook de fietsenberging is eïntegreerd in het omgevingsontwerp en verdiept uitgevoerd om binnen de maximale kroonlijsthoogte van bijgebouwen te kunnen passen.

De woning is zeer energiezuinig en dankzij de toepassing van een warmtepomp en zonnepalen werd er een BEN-woning gerealiseerd!

foto's : Katoo Peeters

Interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons